söndag 22 maj 2016

I begynnelsen var boken

Det började med boken. Utan böckerna och det som berättas och tecknas där är allt annat som hänt med Mumin omöjligt att tänka sig. Utan böckerna, inga japanska filmer, inga muminlakan och inga säsongsmuggar varje jul och sommar från Arabia. 

Just för att det är så, vill jag och ett stort antal Muminsamlare världen över, samla ihop de oskattbara originalupplagorna, ta i dem, lukta på dem, etablera en sannare kontakt med ursprunget.
I Muminmytologin har samlandet och resonerandet kring det en viktig roll. Snusmumriken skulle inte bry sig ett dugg om att samla på sig böcker, medan frimärkssamlarhemulen nog väldigt gärna skulle vilja ha alla upplagor från alla länder, och särskilt de med feltryck. Muminmamman skulle förstå precis. 
Det finns tretton olika muminböcker som Tove själv har skrivit och illustraterat. Vi har: Småtrollen och den stora översvämningen som handlar om att en översvämning har drabbat världen och alla svävar i livsfara. Muminpappan har försvunnit med hattifnattarna och mamman och Mumintrollet ger sig ut för att leta. Idén föddes under det finska vinterkrigets ångestladdade dagar, vilket säkert har påverkat intrigen. 

Vi har sedan Kometjakten, Mumintrollet på kometjakt eller Kometen kommer som den också kallas. Katastrofskildring med vänskap, romantik och skräckscener. Himlen färgas blodröd och luften blir het, men Muminmamman tröstar och alltihop får ett lyckligt slut, precis som det ska vara i en barnberättelse. Även här utgör verkligheten fond, Tove skrev boken när atombomberna förr över Hiroshima och Nagasaki. Det finns flera omarbetade upplagor av denna bok, första upplagans silkesapa förvandlas exempelvis till en katt.
Vi har då sedan Trollkarlens hatt. Den långa sommaren kunde ha varit som alla andra, men så hittar Muminfamiljen trollkarlens hatt och allt vänds upp och ner. Otroliga och upprörande saker händer varje dag, Mumintrollet förvandlas till exempel till en ful liten man som bara mamman kännder igen. Tove skrev boken under en intensiv period av sitt liv, med häftiga passioner och sorger. Första muminboken som blir riktigt populär. Skrevs om på 60-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar